DE MINDSHIFT PODCAST

LAAT JE INSPIREREN

LEES HIER ONZE SHOW NOTES

Een Simpele 7-Stappen Strategie om Je Dag te Structureren

Een Simpele 7-Stappen Strategie om Je Dag te Structureren

October 17, 20245 min read

Een van de beste manieren om je prestaties te verbeteren, is door beter met je tijd om te gaan.

De gemiddelde persoon beheert zijn tijd niet. Ze slepen zichzelf uit bed, overleven de dag door net te doen wat ze moeten (of waar ze zin in hebben), en vallen uitgeput in slaap zodra ze hun schermen eindelijk wegleggen. Geen wonder dat de gemiddelde persoon niet in de buurt komt van zijn werkelijke potentieel.

Tijd is een van je drie belangrijkste middelen (ik zal in toekomstige artikelen schrijven over de andere twee: aandacht en energie). Tijd is het enige echt beperkte middel in het universum. We weten misschien niet hoeveel tijd we in ons leven hebben, maar we weten wel dat we allemaal evenveel uren per dag hebben. Dit idee zou motiverend moeten zijn:

als je dezelfde 24 uur hebt als Warren Buffett, Elon Musk en andere top 1%-ers, betekent dat dan dat je hun succesniveau ook kunt bereiken, toch?

Nou, niet helemaal. Dat is maar een deel van het verhaal. Het aantal uren dat je hebt, is niet het enige dat telt – de kwaliteit van die uren is ook belangrijk, en misschien zelfs belangrijker. Succesvolle mensen weten hun middelen zo in te zetten dat ze de kwaliteit van hun uren verhogen. Gary Vaynerchuk kan bijvoorbeeld een social mediateam, een kok en andere assistenten inhuren. Hierdoor krijgt hij meer tijd om andere dingen te doen, wat de kwaliteit van zijn uren effectief vergroot. Dit sluit ook aan bij het idee dat je geld kunt uitgeven om "tijd te kopen."

De meeste van ons zijn nog niet op dat niveau, dus we moeten manieren vinden om de kwaliteit van onze uren te verhogen. De eerste stap is het beheren van onze uren door onze dag te structureren. Na mijn dagindeling vele keren te hebben aangepast, heb ik een eenvoudige strategie bedacht om jouw dag te structuren:

  1. Schrijf het tijdstip op waarop je ’s ochtends wilt opstaan

Voor optimale prestaties is het belangrijk om elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan (ook in het weekend). Het tijdstip waarop je opstaat (en daglicht krijgt) is de belangrijkste factor voor het regelen van je circadiane ritme. Een consistent opstaantijdstip is het beste wat je voor jezelf kunt doen.

  1. Schrijf het tijdstip op dat 7 of 8 uur vóór je opstaantijd ligt

We werken hier achteruit. Dit is je bedtijd. Een vaste bedtijd is niet zo belangrijk als een vast opstaantijdstip, maar toch van belang. De meeste mensen hebben 7 tot 8 uur slaap nodig om op hun best te zijn.

Let op: Als je een keer een uur of twee later naar bed gaat dan gepland, slaap dan niet langer uit om dit goed te maken. Dit verstoort je circadiane ritme en zorgt ervoor dat je je slechter voelt.

  1. Schrijf het tijdstip op dat 30 tot 60 minuten vóór je bedtijd ligt

Schakel 30 tot 60 minuten voor het slapengaan al je schermen uit. Het blauwe licht van schermen verstoort de aanmaak van melatonine (het hormoon dat je slaperig maakt). Bovendien houdt de inhoud op schermen je hersenen actief. Door je schermen uit te schakelen, kan je lichaam melatonine aanmaken en kan je geest tot rust komen.

Tijdens deze avondroutine (ook wel "donkere modus") kun je activiteiten doen die weinig mentale of fysieke inspanning vereisen, zoals: • het lezen van fictie of biografieën • je gedachten opschrijven • mediteren • een warme douche of bad nemen • maaltijden voorbereiden • je huis opruimen • yoga of stretchen

  1. Schrijf het tijdstip op dat 30 minuten na je opstaantijd ligt

Pauzeer hier even. We hebben nu ongeveer een derde van je dag gepland: je opstaantijd, het einde van je ochtendroutine, het begin van je avondroutine en je bedtijd. Tot zover eenvoudig. Nu wordt het iets ingewikkelder.

De volgende stappen gaan ervan uit dat je bijna volledige controle hebt over je planning (dus geen 9-tot-5-baan). Ook moet je weten of je een ochtendmens of een avondmens bent.

  1. Schrijf een paar blokken op voor diepe, gefocuste werkperiodes

Als je een ochtendmens bent (meer energie en focus vroeg op de dag), kies dan ochtenduren. Als je een avondmens bent (meer energie en focus later op de dag), kies dan middag- of avonduren. Maak blokken van 30, 60 of 90 minuten. Neurologisch gezien werken we het beste in cycli van 75 tot 90 minuten, maar als je je nog niet zo lang kunt concentreren, kun je beter beginnen met blokken van 30 minuten.

Let op: Deze werkblokken bevatten pauzes. Dus twee blokken van 90 minuten na elkaar zouden een ingebouwde pauze van 15 minuten hebben in die 180 minuten.

  1. Schrijf een paar blokken op voor licht, creatief of brainstormwerk

Als je een ochtendmens bent, plan deze blokken later op de dag. Als je een avondmens bent, doe dit eerder op de dag. Dit komt omdat we beter zijn in creatieve activiteiten wanneer we minder energiek en gefocust zijn. Dit heeft te maken met welk hersennetwerk op dat moment actief is.

Je kent het wel: plotselinge ideeën onder de douche of tijdens het wandelen. Dit komt omdat je niet echt ergens op gefocust bent en je default mode network dan actiever is. Deze modus is meer willekeurig, chaotisch en creatief. Dit benut je door creatief werk in te plannen wanneer je energie wat lager is.

  1. Schrijf het tijdstip op waarop je gaat sporten, douchen, eten en een korte wandeling maakt

Het tijdstip hangt van jou af. Sommige mensen sporten liever in de ochtend, anderen later op de dag. Hoe lang deze periode duurt, hangt af van wat je doet. Een korte wandeling (5-15 minuten) na een middelgrote maaltijd is altijd een goed idee, omdat het je spijsvertering helpt.

Nu je al deze tijden hebt opgeschreven, voeg je ze toe aan je agenda als terugkerende afspraken. Het begin van je ochtendroutine is je opstaantijd, en het einde van je avondroutine is je bedtijd.

Het toevoegen van deze activiteiten aan je agenda verhoogt de kans dat je ze ook daadwerkelijk uitvoert. Anders vergeet je ze en kom je weer op hetzelfde punt terecht.

Deze strategie geeft je een basisstructuur voor je dag. De rest kun je invullen zoals jij wilt!

Dit is een voorbeeldplanning:

  1. Opstaan om 6:00 uur

  2. Naar bed om 22:00 uur

  3. Start avondroutine om 21:30 uur

  4. Einde ochtendroutine om 6:30 uur

  5. Blokken voor diep werk van 7:00-8:30, 8:30-10:00 en 10:00-11:30

  6. Blokken voor brainstormen van 13:00-14:00 en 14:00-15:00

  7. Sportschool, douchen, eten en wandelen van 15:00-17:00

Dagstructuur Productiviteit verbeterenTijd management Focuswerk Creativiteit verhogen Ochtendroutine
blog author image

Bram van Donselaar

Als ondernemer ben ik altijd op zoek naar nieuwe inzichten. Mijn passie voor kennis maakt me een ware informatiejunkie. Via blogs, workshops en gesprekken deel ik graag wat ik leer, om anderen te inspireren en zelf te blijven groeien. Laten we samen ontdekken en leren.

Back to Blog

LATEN IN CONTACT KOMEN

LinkedIn

Instagram

Email

2025 © Mindshift podcast. All Rights Reserved.